Премія «Літературне відкриття року», що проводиться уже третій рік поспіль, оголосила переможців конкурсу на найкраще дебютне видання 2017 року в прозі. Церемонія вручення цьогоріч відбулася в Національному музеї літератури України.

Переможцями цієї премії, що проводилась 4 травня, стали 3 автори «Самміт-Книги»: Оксана Щирба з її «Стежкою в долонях», Єлизавета Мельниченко із книгою «Іншопланетна Рашка» та Валерія Піккола – «Мій друг - єдиноріг». Ми щиро вітаємо найкращих із кращих!

Голова журі вручив нагороди - дипломи лауреатів та фігурки Сови. Оскільки Валерія Пікколо перебуває наразі за кордоном, за неї нагороду одержав Іван Степурін - директор видавництва "Саміт-книга", де її книжка побачила світ.

Єлизавета Мельниченко зазначила, що "Інопланетна Рашка" має свій сайт в інтернеті і, на її думку, за кількістю обговорень і за популярністю є номером один. "З нею можна ознайомитися, там є перший розділ, є ілюстрації. Книжка про сучасну Росію, про сучасну Україну. Вона трохи торкається теми війни, але найбільше - політики. Книжка написана під впливом ситуації і осмислення того, що відбувається", - сказала авторка.

"Коли створювалася книжка "Стежка в долонях", я намагалася виходити за межі своїх попередніх досягнень, але не думала про отримання перемоги в конкурсі. Хотілося донести те, що накопичувалося в мені, до свого читача. Хотілося звернути увагу кожного на ті важливі проблеми, які ми не помічаємо в гонитві за матеріальними цінностями, за своєю кар'єрою", - сказала Оксана Щирба, володарка першої премії.