У День захисту дітей 1 червня 2021 року у кулуарах Верховної Ради України відбулась урочиста церемонія нагородження лауреатів Міжнародного конкурсу ілюстраторів книг для дітей ім. Р. Сахалтуєва, а також пройшла виставка кращих робіт конкурсантів.

Міжнародний конкурс ілюстраторів книг для дітей ім. Р. Сахалтуєва проводиться вперше і його метою є сприяння національно-культурному відродженню України, збереження і розвиток інтелектуального потенціалу України, розвиток і всебічна підтримка талановитих художників, ілюстраторів, графіків-дизайнерів, моушн-дизайнерів, аніматорів, а також зміцнення творчої співпраці України, Республіки Білорусь та Грузії.

Серед організаторів конкурсу Асоціація УАнімА, Українська бібліотечна асоціація, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Академія сучасного мистецтва ім. Сальвадора Далі, Тбіліська державна академія мистецтв ім. Аполлона Кутателадзе, Білоруська державна академія мистецтв, видавництво «Саміт-книга», БФ «Культурні новації», Харківський приватний ліцей «Школа «Ранок», Професійна школа графічного дизайну School of Visual Communication.

До складу високоповажного журі увійшли:

голова: Радна Сахалтуєв - народний художник України;

Аваліані Тамаз - художник-графік, сюрреаліст, почесний професор АРТ Академії ім. Сальвадора Далі;

Афонін Олександр - письменник, голова Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів;

Винокурова Світлана - перший проректор БГАІ;

Гугушвілі Георгій - професор, художник, ректор Тбіліської державної академії мистецтв ім. Аполлона Кутателадзе;

Голубєва Олена - виконавчий директор УАнімА;

Круглов Віктор – генеральний директор видавництва «Ранок»;

Лактіонова Юлія - ​​мистецтвознавець, експерт у МКІП України;

Мусієнко Сергій - письменник, громадський діяч, член правління Спілки письменників Республіки Білорусь;

Нестеренко Петро - зав. творчою лабораторією НАОМА;

Перевальський Василь - народний художник України;

Пшінка Микола - народний художник України;

Сербін Олег - доктор наук, член правління Української бібліотечної асоціації, директор Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича КНУ Шевченка;

Синєпупова Наталія - директор School of Visual Communication;

Степурін Іван - директор видавництва «Саміт-книга»;

Топурія Сандро – представник посольства Грузії в Україні;

Трубіцин Владислав – президент БФ «Культурні новації»;

Фурса Оксана – заслужений художник України, ректор АРТ Академії сучасного мистецтва ім. Сальвадора Далі, доктор мистецтвознавства, професор;

Харук Євген – ілюстратор.

У конкурсі взяли участь понад 100 художників, серед яких було обрано 20 лауреатів і 2 переможця.

До складу лауреатів увійшли:

Nino Narimanishvili

Nonnie Gardava

Анастасія Каленік

Анастасія Осадча

Анастасія Чернявська

Анна Пеняк (авт. ідеї Валентина Ануфрієва)

Вікторія Барабаш

Віталь Дударэнка

Влада Рівкіна

Гліб Сидоренко

Дар'я Лузіна

Дар'я Пилипчук

Діана Анпілогова

Лєна Барді

Матвій Лейченок

Надія Михайлицька

Поліна Леонік

Софіко Цикорідзе

Тетяна Романова

Юлія Усевич


Переможцями конкурсу стали:

Діана Анпілогова – молода українська Digital-художниця й 3D-аніматорка, що належить до нової генерації митців «цифрового ренесансу». Вона є ровесницею 3D індустрії і однією із піонерок українського діджитал-мистецтва. Її яскравий і впевнений дебют наприкінці минулого року привернув до себе увагу української арт-спільноти і вже здобув міжнародне визнання. Нині художниця навчається в New York Film Academy, світовому кластері цифрової індустрії і одному з найпрестижніших закладів, що готує 3D-аніматорів і кінематографістів. У своїй творчості вона знайомить американський світ із українською чуттєвістю й фолк-автентикою і переносить американську конструктивну ментальність у вітчизняний арт-простір. Таким чином у своїй творчості мисткиня поєднує не тільки епохи, але й континенти, зменшуючи розрив між Старим і Новим світом, традицією і технологіями, минулим і сучасністю.

Ніно Наріманішвілі - грузинська художниця, учасниця багатьох мистецьких проектів, виставок та конкурсів, студентка 3-го курсу Тбіліської художньої академії факультету образотворчих мистецтв за спеціальністю «Книжковий дизайн і ілюстрація», що розпочала свій творчий шлях ще змалку.

Відкрила церемонію нагородження лауреатів Міжнародного конкурсу ілюстраторів книг для дітей ім. Р. Сахалтуєва Народна депутатка України, заступниця голови Комітету Верховної ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.
З вітальним словом до переможців та лауреатів виступили президент БФ «Культурні новації» Владислав Трубіцин, голова Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, директор Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича КНУ ім. Т. Шевченка Олег Сербін, виконавчий директор УАнімА Олена Голубєва, а захід модерував директор видавництва «Саміт-книга» Іван Степурін.

Як зазначив президент БФ «Культурні новації» Владислав Трубіцин: «Подібного роду конкурси завжди дуже важливі, адже вони відкривають дорогу та нові можливості молодим талантам».

Організатори конкурсу щиро дякують усім учасникам та партнерам і чекають ваших творчих робот у наступному році!